SÄÄNNÖT

 

Yleistä

Speedgolf -tulos on lyöntipelitulos + aika (minuutit ja sekunnit). Esimerkiksi: 80 lyöntiä + 62 min ja 30 sekuntia = 142:30. Speedgolfissa ei käytetä tasoituksia.

Kilpailut pelataan yleensä klubitiiltä.

Speedgolf Par on kentän Par + 54 min, esim. Par 72 + 54 min = 126.

Tulospalveluun käytetään Golf GameBook –sovellusta, johon laitetaan lyönnit ja minuutit (kierroksen jälkeen). Kaikilla pelaajilla tulee olla Golf GameBook –tili luotuna.

Lähdöt

Kilpailuissa lähtöajat ovat yleensä klo 7.00 – 9.00 välillä riippuen kilpailusta ja pelaajamääristä. Näistä ilmoitetaan kilpailukohtaisesti vielä tarkemmin.

Pelaajat lähtevät juoksemaan arvioidussa nopeusjärjestyksessä (nopeimmat ensiksi) 5 min välein yhden pelaajan ’ryhmissä’. Tarkoituksena on saada jokaisen pelaajan mukaan merkitsijä/forecaddie seuraamaan, mutta tämä ei kaikissa kilpailussa ole mahdollista.

Osallistuminen

Pelaajamäärät alustavasti: osakilpailut 24 ja SM-kilpailu 36. Kilpailuihin saa ilmoittautua vapaasti.

Kilpailijoita suositellaan tuomaan kaveri mukana aamulenkille tulostenlaskijaksi ja ajanottajaksi, jos kenttä ei ole saanut koottua tarpeeksi vapaaehtoisia.

Naiset ovat tervetulleita mukaan pelaamaan omassa sarjassa, jos on vähintään kaksi ilmoittautunutta. Naiset voivat myös olla mukana avoimessa sarjassa pelaamalla naisten lyöntipaikoilta, mutta niille pitää juosta miesten tii-merkkien läpi, jotta juoksumatka pysyy samana.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen päättyy yleensä kolme päivää ennen kyseistä kilpailua.

Ilmoittautumisen yhteydessä pelaajia pyydetään ilmoittamaan arvioitu juoksuaika lähtöjärjestystä varten.

Ensimmäistä kertaa ilmoittautuessa pelaajien olisi hyvä ilmoittaa myös:

 • Juoksuaika esim. 5, 10 km, puolimaraton tai Cooper-tulos
 • Kotiseura (jos on) ja golftasoitus
 • Speedgolf –tuloksia (kenttä, lyöntipelitulos, aika)
 • Katso Ilmoittautuminen -sivu

Kilpailumaksu

Kilpailukohtainen, n. 30-40 € per kilpailu (kierros).

Palkinnot

 • Kilpailujen kolme parasta on tarkoitus palkita tavarapalkinnoilla
 • SM-kilpailussa jaetaan mitalit ja voittajat saavat kiertopalkinnot (sarjat: miehet, naiset ja seniorit)

Etiketti

Pelaajan tulee korjata lyönti- ja pallon alastulojäljet sekä haravoida bunkkerit. Jos pelaaja saa edellä olevan kilpailijan kiinni, niin edellä oleva kilpailija on velvollinen päästämään takana olevan pelaajan ohi ilman, että tämän tarvitse odottaa. Valvojien tehtävä on auttaa ohitustilanteissa.

Välineet ja Speedgolf erikoissääntöjä

 • Mailoja saa olla enintään 7
 • Osaa mailoista tai bägiä ei saa jättää kierroksen aikana*
 • Pelaajan tulee kantaa mailoja itse kädessä tai kantobägissä – golfautoa, -kärryjä tai caddietä ei saa käyttää
 • Kengissä ei saa olla metallipiikkejä

Rangaistuksena näistä on diskaus.
* tahattomasti vahingoittuneet välineet saa jättää kyydistä

 • Mailoja tai bägiä ei saa asettaa viheriöille – rangaistus 1 lyöntiä per kerta
 • Pelaajan saavat käyttää mittauslaitteita mukaan lukien GPS–laitteet
 • Tasatuloksessa parempi golftulos ratkaisee

Bägi, irralliset mailat ja muut mahdolliset varusteet tulee asettaa ja tiputtaa maahan viheriön ulkopuolelle, ellei pelaaja kanna niitä mukanaan. Mailan heittäminen on kielletty. Rangaistus 1 lyönti per kerta.

Kadonnut pallo, pelaamattomassa paikassa oleva pallo ja kentän rajojen ulkopuolelle (out-of-bounds) lyöty pallo: normaalien golfsääntöjen lisäksi pelaaja saa pudottaa uuden pallon yhdellä rangaistuslyönnillä linjalle, jolle alkuperäinen pallo lensi ko. paikkaan (ns. line-of-flight relief), mutta ei kuitenkaan lähemmäksi reikää, kuin missä alkuperäinen pallo on tai mihin se todennäköisesti hävisi. Jos pallo meni out-of-bounds viheriön läheisyydessä, pelaajan saa pudottaa pallon yhdellä rangaistuslyönnillä kahden mailan mitan etäisyydelle kohdasta, josta pallo ylitti out-of-bounds rajan. Jos pallo häviää tai on pelaamattomassa paikassa viheriön läheisyydessä (vieressä tai takana), pelaaja voi toimia normaalien golfsääntöjen puitteissa tai pallo voidaan pudottaa yhdellä rangaistuslyönnillä a) paikkaan mihin alkuperäinen pallo todennäköisesti hävisi, b) lipun suunnassa taaksepäin paikasta johon alkuperäinen pallo todennäköisesti hävisi, tai c) sivusuunnassa vähintään yhtä kauas reiästä kuin missä alkuperäinen pallo on tai mihin se todennäköisesti hävisi. Tässä tilanteessa pelaajan tulee käydä etsimässä alkuperäistä palloa ja selvittää mihin se todennäköisesti hävisi.

Kilpailukohtaisesti voidaan ilmoittaa tarkemmista säännöistä, kilpailumääräyksistä ja paikallissäännöistä.

Muuten kilpailuissa noudatettavat säännöt ovat Suomen Golfliiton julkaisemat Golfin säännöt (voimassa 1. tammikuuta 2019 alkaen).

Tuomarointi

Kilpailuissa ei ole tuomaria kentällä. Mahdolliset sääntöasiat käsitellään kilpailutoimikunnassa kierroksen jälkeen. Pelaaja voi pelata kaksi palloa, jos on epävarma sääntötulkinnasta.